Milníky v historii databáze Oracle (1/3)

V tomto třídílném článku se pokusím nahlédnout pod pokličku jedné z nejúspěšnějších IT firem na světě, zabrousím do pozadí vzniku jejího nejproslulejšího databázového produktu a neopomenu rozebrat jednotlivé milníky, kterými si firma prošla a kterými potažmo ovlivnila uživatele Internetu na celém světě.

Databáze obecně

Databáze (neboli datová základna, z anglického database) je určitá uspořádaná množina informací uložená na paměťovém médiu. [1] Předchůdcem klasických databází byly kartotéky s papírovými pořadači, kde byla jednotlivá data uspořádána např. podle prvního písmena příjmení, případně roku narození. Takovéto databáze, s jejichž daty manipuloval přímo člověk, můžeme doteď vidět v některých nemocnicích či knihovnách.

Za první krok k automatizaci zpracování dat se považuje jedenácté sčítání lidu v USA (r. 1890), kterému bez nadsázky vděčíme za vznik prvních počítačů. Vzal si ho na starost americko-německý statistik Herman Hollerith. Ten zdokonalil v té době již hojně v textilním průmyslu používané děrné štítky a mechanizoval analýzu údajů na nich uložených. [2] Herman Hollerith o pár let později založil firmu IBM, která působí na trhu informačních technologií dodnes.

Po další půlstoletí se stále používaly stroje na elektromechanické bázi, až s prudkým rozvojem počítačů v padesátých letech 20. století se přešlo na plně automatizované zpracování. Pro manipulaci s daty se používal strojový kód procesoru. Následujícím vývojovým stupněm se stal roku 1960 programovací jazyk COBOL (COmmon Business Oriented Language [3]), který se už více přiblížil prosté angličtině, stále se ale nejednalo o databáze takové, jaké známe dnes.

Až začátkem sedmdesátých let, tj. více než osmdesát let po Hollerithově sčítání amerického lidu, se po zveřejnění článku E. F. Codda objevují první náznaky relačních databází, kde už se na data pohlíží jako na tabulky. V těchto letech se také začíná vyvíjet první verze dotazovacího jazyka SEQUEL (Structured English Query Language, později přejmenovaného na SQL), jehož modifikace používáme dodnes. [4]

Vznik a první roky firmy Oracle

Vznik firmy Oracle se datuje do roku 1977, kdy zakládající trio Larry Ellison, Bob Miner a Ed Oates (tehdy ještě pod názvem SDL, Software Development Laboratories) vyvinulo na zakázku CIA speciální program pro správu dat pod kódovým označením „Oracle“. V projektu spatřili obrovský potenciál, a tak o dva roky později (po další změně názvu na RSI, Relational Software, Inc.) představili první komerčně dostupnou relační databázi – Oracle V2. Ta uměla pouze základní dotazy a konstrukce, jako např. JOIN.

Aby bylo jméno společnosti více spjato s jejím hlavním produktem, změnila roku 1982 firma naposledy název, tentokrát již na Oracle.

Zdroje

[alsointhisseries series=“milniky-v-historii-databaze-oracle“]

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zobrazena. Povinná pole jsou označena *